Verenigingsnieuws


Cursus Klik & Tik – Eerste kennismaking met de computer
Ik kan nu zelf mailen.  In onze samenleving worden digitale vaardigheden steeds belangrijker. Steeds meer zaken moet je via de computer en internet regelen. Denk maar aan het opzoeken van reistijden openbaar vervoer, werk zoeken, een afspraak maken met de gemeente, of spullen kopen. Als je geen of heel weinig kennis van de computer hebt, is dit heel lastig. In dat geval is deze cursus Klik & Tik een mooie eerste kennismaking met de computer. 

Deelnemers vinden deze cursus ideaal . Men vindt het positief, dat je op je eigen tempo  kunt werken en alles kunt vragen. Ook de gezelligheid wordt enorm gewaardeerd. Deskundige vrijwilligers begeleiden de cursisten.

Bij voldoende belangstelling start een cursus in de Bibliotheek Abcoude op maandagochtend van 9.30-11.30 uur. Deelname kost € 15,00. Leden van de Bibliotheek krijgen € 5,00 korting. We kunnen nog enkele deelnemers plaatsen.
Medewerkers van de Bibliotheek kunnen u meer  informatie geven. Zij kunnen u ook inschrijven voor de cursus.

Meer informatie over de cursus Klik & Tik vindt u op de site www.bibliotheekavv.nl


Onderzoek naar tevredenheid van OBV leden
Wat vindt u ervan? Op de ALV vergadering van 18 april 2019 is aangekondigd dat dit jaar een ‘SWOT’ analyse zal plaatsvinden onder 100 OBV leden. In 2005 en 2012 is er ook al eens onderzoek gedaan.
We denken anno 2019 redelijk goed te weten “wat er leeft” onder onze leden, in OBV commissies, bij ondersteuners en samenwerkende partijen. Maar we vinden wel dat het tijd is voor een nieuw onderzoek. Dat doen we door 100 OBV’ers (steekproef uit de ledenlijst, aangevuld met leden die zeer betrokken en actief zijn, en partners) telefonisch te benaderen vanuit het bestuur.
Bij een ‘SWOT’ analyse gaat het om de meningen over de sterkte, zwakte, kansen en bedreigingen, liefst met concrete voorbeelden. En hoe het (nog) beter kan.
Uiteraard vertrouwelijk, en we brengen verslag uit van het onderzoek.


Cursus valpreventie in Baambrugge
De geplande cursus valpreventie in Baambrugge gaat wegens te weinig belangstelling niet door.
Najaar 2019 probeert Sport en Spel nog een keer een cursus valpreventie te organiseren, nu in Abcoude.
Heeft u interesse? Mail naar projmed@spelensportdrv.nl of bel met Jos Kooijman-Termeulen, 06- 22 13 06 26.


Algemene Leden Vergadering (ALV) 2019
Op donderdag 18 april 2019 is in “Dorpshuis De 5 Bogen” in Baambrugge de Algemene Ledenvergadering (ALV) 2019 gehouden. De bijeenkomst is afgesloten met een eenvoudige warme maaltijd.
Tijdens de vergadering is o.a. de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) besproken, welke per 25 mei 2018 in de Europese Unie (EU) van kracht is geworden.
Het OBV-bestuur heeft verklaard, dat NAW-gegevens (NAW= naam, adres en woonplaats), geboortejaar, e-mailadressen, telefoonnummers,  andere personalia en bankgegevens van de leden niet aan derden zullen worden verstrekt. Deze  gegevens zullen alleen gebruikt worden voor de jaarlijkse facturering en voor de interne informatie inzake leden.
Als er een foto wordt getoond dan wordt er van uitgegaan dat dit alleen met toestemming van de betrokkenen zal zijn.
De ALV ging met deze AVG-regels akkoord.

De vergaderstukken kunt u inzien door er hieronder op te klikken:


  Geldautomaten
  De geldautomaat van de ABN AMRO Bank in de Hoogstraat in Abcoude is al weer enige tijd verdwenen. Begin april 2019 is het ING kantoor Reigersbos (Amsterdam-Zuidoost) gesloten.
  We hebben een overzicht gemaakt waar, hoeveel en met welke passen er geld uit de geldautomaten kan worden gehaald. Voor dat overzicht klikt u HIER.


  ZOMERUITJE 23 JUNI 2019

  Vorig jaar was de belangstelling voor het Zomeruitje zo groot, dat we meermalen “helaas, u bent te laat, we zitten al vol” moesten verkopen, Daarom nu deze vooraankondiging met de mogelijkheid om u nu al in te schrijven. 
  Ook dit jaar valt het “OBV Zomeruitje” samen met de Lions Rabo Tour, die nu al weer voor de vierde keer verreden wordt. We hopen opnieuw in aanmerking te komen voor een verenigingspremie, die ten goede komt aan activiteiten voor onze leden.

  U kunt zich nu al aanmelden:

  • online. Daarvoor klikt u HIER.
  • door het aanmeldingsformulier in te vullen, dat u kunt downloaden door HIER te klikken.
   Het ingevulde formulier doet u in een blauwe OBV bus, die u in Abcoude vindt bij supermarkt Plus Koot of Albert Heijn en in Baambrugge bij de Dagwinkel. 
  • door een e-mail te sturen naar secretariaat@obv-abcoude-baambrugge.nl
  • op dinsdag 11 juni 2019 kunt u zich tussen 10.00 en 11.00 uur in de Buurtkamer van Baambrugge inschrijven bij een vertegenwoordiger/ster van de OBV; 
   op woensdag 12 juni 2019 tussen 10.00 – 12.00 uur kan dat in de Angstelborgh, Dorpzicht 22 te Abcoude.

  De kosten bedragen weer €15,- per persoon; chauffeurs worden zoals gebruikelijk ‘vrij’ gehouden. Gestart wordt vanaf Tympaan-DeBaat/Angstelborgh, de ontvangst is om 10.00 uur, vertrek ca. 10.30 uur.
  Aanvullende informatie volgt in het OBV periodiek dat begin juni verspreid wordt.


  Belastinghulp
  Als u aan een aantal voorwaarden voldoet, kunt u hulp vragen voor het invullen van uw belastingformulieren. Die voorwaarden zijn:

    • U hebt de AOW gerechtigde leeftijd
    • U hebt een laag inkomen, bijvoorbeeld AOW en een klein pensioen
    • U hebt geen inkomen in box 3. Er mag niet meer vermogen zijn dan de belastinggrens (alleenstaande € 25.000, gezin € 50.000).
    • U hebt geen eigen onderneming

  Voor deze hulp kunt u zich aanmelden bij Tympaan-De Baat (zie onderstaande gegevens).
  Na aanmelding bij Tympaan – De Baat maakt een vrijwilliger een afspraak met u. Vooraf krijgt u een brief met een overzicht van welke papieren u moet klaarleggen als de vrijwilliger komt.
  De vrijwilliger vult bij u thuis de gegevens in. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste gegevens en u ondertekent zelf uw aangifte met uw eigen DigiD code. De eindverantwoordelijkheid voor de juistheid van de aangifte ligt altijd bij u.

  Wat zijn de kosten?
  Voor het invullen van het aangifte-formulier wordt een bijdrage van € 12,50 gevraagd; echtparen betalen € 20,00. Tympaan – De Baat vraagt u een eenmalige incasso-machtiging te geven voor het betalen van deze bijdrage .

  Aanmelden:
  Tympaan-De Baat
  Kerkvaart 2, 3641 EP Mijdrecht
  Telefoon: 0297 – 23 02 80
  Email: sociaalwerker@stdb.nl

  Deze informatie vindt u ook op de website van Tympaan – de Baat door HIER te klikken. 


  Rollatorspreekuur
  Op 1 maart 2019 is er weer een rollatorspreekuur in de Angstelborgh in Abcoude.
  Tijdens het rollatorspreekuur van Tympaan-De Baat kunt u gratis een ‘APK-keuring’ laten doen van uw rollator. Het doel van deze dienst is een bijdrage te leveren aan uw veiligheid. Veilig lopen met een goede rollator is heel belangrijk. Veel ongelukken met rollators kunnen namelijk voorkomen worden door bijvoorbeeld de remmen goed af te stellen en uw rollator op juiste hoogte af te stellen.
  Kijk op Tympaan – de Baat.


   

  De Bibliotheek aan Huis
  De Bibliotheek is er voor iedereen.
  Kunt u zelf -tijdelijk- moeilijk naar de Bibliotheek komen, bijvoorbeeld omdat u slecht ter been bent? Dan komt de Bibliotheek naar u. Het werkt als volgt:
  een medewerker van de Bibliotheek komt bij u op bezoek voor een kennismakingsgesprek. U kunt dan vertellen welke boeken u het liefst leest. De medewerker zoekt voor u de boeken bij elkaar en die worden regelmatig bij u aan huis gebracht en opgehaald.
  Heeft u internet?
  Dan kunt u ook zelf in de catalogus kijken welke (grootletter)boeken, luisterboeken, tijdschriften en films de Bibliotheek heeft. U kunt de materialen direct via de website reserveren.
  Reserveren binnen de Bibliotheek AVV is gratis. De medewerker brengt uw gereserveerde materialen bij u aan huis.
  Vindt u de kleine lettertjes lastig?
  U leest graag, maar u hebt moeite met de kleine lettertjes? Als u slechter gaat zien, zijn onze boeken in grote letter een uitkomst. Ook handig zijn luisterboeken. Dit zijn boeken op cd die worden voorgelezen, soms door de auteur zelf.
  Hoe kan ik gebruik maken van de Bibliotheek aan huis?
  Om gebruik te kunnen maken van de Bibliotheek aan huis heeft u een standaardabonnement nodig van de Bibliotheek. Daarnaast zijn er geen extra kosten aan verbonden.
  Waar kan ik mij aanmelden?
  Wilt u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Dat kunt u doen tijdens de openingstijden van Bibliotheek Abcoude (Ma-Di-Wo-Vrijdag van 14.00-18.00 uur) telefoonnummer 0294 – 28 4343.
  U kunt zich ook online aanmelden voor de Bibliotheek aan huis door HIER te klikken.


  Brievenbussen
  Zoals u misschien hebt gemerkt of hebt gelezen, zijn er in 2018 brievenbussen verwijderd. De reden voor de verandering was dat we in Nederland steeds minder post versturen. De OBV heeft zich verzet tegen het verwijderen van postbus(sen), maar helaas zonder resultaat. Aanleiding om u te wijzen op de Locatiewijzer van Post.NLOp deze webpagina kunt u zoeken waar u voor welke postdiensten terecht kunt.
  Voor het kaartje van Abcoude klikt u HIER ; voor het kaartje van Baambrugge HIER .


  Afvalkalender
  De gemeente De Ronde Venen heeft dit jaar voor het laatst een afvalkalender uitgegeven.
  Het ophaalschema is geheel veranderd. Wilt u dat even nakijken, dan kunt u dat vinden door op MijnAfvalwijzer uw postcode en huisnummer in te vullen.
  De daarvoor bestaande app’s kunt via de gemeentelijke website vinden. Op de zelfde pagina kunt u doorklikken voor informatie over de afvalbrengstations.


  Lid worden van de OBV
  Bent u zelf nog geen lid van de OBV, geef u dan nu op als lid. Kent u een 55+-er, die nog geen lid is, maak haar/hem dan lid. Met het lidmaatschap van de OBV bent u er als 55+-er van verzekerd, dat uw belangen behartigd worden. 
  Met uw lidmaatschap (jaarlijkse contributie slechts € 10,= per persoon en € 15,= voor een gezin) kunt u rekenen op onze blijvende inzet.
  Een nieuw lid kan zich op een van de volgende manieren aanmelden:
  – via het aanmeldingsformulier:
  voor het online aanmeldingsformulier klikt u
  HIER; de met pen in te vullen variant kunt u HIER ophalen
  – via e-mail: secretariaat@obv-abcoude-baambrugge.nl
  – door een briefje  met naam, adres en telefoonnummer in een van de blauwe OBV-bussen stoppen, die u in Abcoude bij AH en Plus Koot vindt en in Baambrugge bij de Dagwinkel (v/h Troefmarkt).


  Spel en Sport in De Ronde Venen
  Sport en beweging houdt je fit én gezond. Je krijgt meer energie en spieren blijven soepel. Spel en Sport De Ronde Venen biedt allerlei spel- en sportactiviteiten, zowel overdag als ’s avonds. Sportfanaat of lang niet gesport? Superconditie of niet zo vitaal? Het kan bij ons allemaal!!! En het is ook nog eens gezellig…
  Uw leeftijd is niet belangrijk. Iedere spel- en sportgroep heeft een eigen ‘fitheidsklasse’: fit, fitter of fitst.
  Op de website van Sport en Spel (klik HIER) vindt u informatie over al onze activiteiten, onderverdeeld in fitheidsklassen. Per spel- of sportgroep is aangegeven waar en wanneer u terecht kunt, wie de docent is en wat de kosten zijn van een activiteit.

  Probeer eens een (gratis!) les en kijk wat bij u past.


  Formulier voor automatische incasso
  Het bestuur wil graag de contributie innen via automatische incasso. Daarvoor is een ingevuld en ondertekend machtigingsformulier nodig.
  Wilt u online machtigen voor incasso? Dat kunt u doen door het online machtigingsformulier na invulling te verzenden; dat formulier vindt u HIER.
  Klik HIER voor het machtigingsformulier, dat u met pen in kunt vullen.


  Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
  Per 25 mei 2018 is de AVG van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU).
  Het OBV-bestuur verklaart hiermede dat zij naam, adres en woonplaats gegevens (NAW), geboortejaar, e-mailadressen, telefoonnummers  andere personalia en bankgegevens van de leden niet aan derden zullen verstrekken maar dat deze  gegevens alleen gebruikt zullen worden voor de jaarlijkse facturering en voor de interne informatie inzake leden.
  Als er een foto wordt getoond dan wordt er van uitgegaan dat dit alleen met toestemming van de betrokkenen zal zijn.
  Leden die niet willen dat zij in verslagen worden genoemd of op foto’s worden afgebeeld, kunnen dat per mail melden aan secretariaat@obv-abcoude-baambrugge.nl zodat ervoor zorg gedragen kan worden dat dit dan ook niet gebeurt.
  Deze AVG-regels zullen vanaf nu worden gehanteerd. Na goedkeuring van deze regels in de algemene ledenvergadering van 2019 zullen zij worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de vereniging.


  Algemene Leden Vergadering 2018
  Op vrijdag 20 april 2018 heeft  in het “Dorpshuis De 5 Bogen” in Baambrugge de Algemene Leden Vergadering (ALV) plaatsgevonden.  Het concept verslag van de vergadering kunt u lezen door HIER te klikken.
  De stukken van de Algemene Ledenvergaderingen vanaf 2016 vindt u onder het tabblad Vereniging.